Klik på omslaget for at forstørre i et nyt vindue


Om bogen

Det er en helt almindelig formiddag, indtil gymnasieeleven Charles Albert Ingreen åbner døren til sin klasse med en skarpladt Glock 17 i hånden. Nu er dagen endelig kommet: Om lidt får de andre, hvad de har fortjent.

Men hvad er det, der får et ungt menneske til at skyde sine klassekammerater?

"Sidste skoledag" giver et bud på svaret i en medrivende fortælling om de sidste seks uger af Charles Albert Ingreens liv. Om menneskene omkring ham, ensomheden og alle de følelser, som han ikke kan håndtere. Og om et grænseløst had og en desperat flugt fra tankernes diktatur. Uanset prisen.


Bag om historien

His or her behavior at school is affected by the entire range of experiences and influences. No one factor is decisive. By the same token, however, no one factor is completely without effect.
          - FBI: ”The School Shooter: A threat assessment perspective”

Skoleskyderier er ikke blot et amerikansk fænomen. Alene siden 2009 har der været tilfælde i USA, Canada, Rusland, Brasilien, Grækenland, Ungarn, Tyskland og Norge. Og inden længe vil endnu en skole blive ramt.

Måske bliver det Danmark næste gang?

"Sidste skoledag" er fiktion. Men baseret på virkelighedens skoleskyderier rundt om i verden. Hver gang et skoleskyderi finder sted, forsøger myndigheder og medier at finde et motiv bag handlingen. Måske en episode eller en begivenhed i gerningsmandens liv, der kan bruges som forklaring og dermed genskabe en form for tryghed. Men så simpelt er det desværre meget sjældent.

I "Sidste skoledag" kommer læseren helt tæt på skoleskyderens tanker og følelser. De små antydninger, depressionen, distanceringen, hadet og vreden. Romanen giver et bud på det svære spørgsmål: Hvorfor? Som for skoleskyderen ofte bliver til: Hvorfor ikke?

UDGIVELSESDATO: 11. september 2015
FORLAG: Turbine
SIDEANTAL: 338
ISBN: 978-87-406-0439-9


Til skolen: Skoleskyderi i undervisningen?

Skoleskyderier finder sted over hele verden, og emnet fortsætter med at være uhyggeligt aktuelt. Men Sidste skoledag beskæftiger sig også med flere andre aktuelle temaer for unge mennesker, og bogen er oplagt at inddrage i undervisningen både i folkeskolens ældste klasser og på gymnasieniveau.

Læs mere på Materialeplatformen eller download den gratis lærervejledning som PDF.


Anmeldelser

(giver ikke karakterLektørudtalelse, Dansk Bibliotekscenter:

"Skoleskyderier er uhyggelige og angstprovokerende, og her har forfatteren ladet sig inspirere af tidligere skoleskyderier. Hovedpersonens tanker fremstilles på en troværdig og sympatisk måde, man får både ondt af ham og man skræmmes. Man skal ikke forvente brag og tjubang, men nærmere en optakt til og forklaring på de processer, der kan skubbe et ungt menneske ud over kanten. En fin roman om et vigtigt emne."

Læs hele udtalelsen som PDF her


(5 ud af 5 stjerner) Bogrummet:

"Det er absolut lykkedes for forfatteren at skabe en troværdig karakter. Charles er beskrevet gennem sine tanker, handlinger, angsten om natten, mareridtene. Hans seksualitet, tanker, som han væmmes ved. Man får både meget ondt af Charles og skræmmes.

Det er forfatterens debutroman – en rigtig flot og velskrevet debut. Sprogligt hæver bogen sig op, der er virkelig kræset for sætningerne. Hvert kapitel indledes med et citat fra en skolemorder. Trods det skræmmende og ikke særligt opløftende emne, er det en bog, jeg helt klart kan anbefale."

Læs hele anmeldelsen her


(giver ikke karakterBogsyn:

"Man fornemmer, at Søren Poder virkelig har været på arbejde i sindets afkroge hos mennesker, der har det meget, meget svært med sig selv og andre.

Bogen er letlæst, sproget flyder, og vi føler med staklen, på vej mod sin udåd […] Koden til ugerningen er let at få øje på. Stoffet kan mange forfattere sikkert håndtere udmærket, mens Søren Poder forvalter det rigtig, rigtig godt.

Læs hele anmeldelsen her


(giver ikke karakterBogbotten:

"I romanen demonstrerer Søren Poder stor viden om de psykologiske mekanismer, der producerer en skoleskyder, og det er tydeligt, at der ligger indgående research til grund for fortællingen.

I et til tider journalistisk registrerende sprog, iblandet et troværdigt ungdomssprog, sætter romanen de måske allervigtigste eksistentielle problemstillinger blandt unge til diskussion. Hvad er livet i en verden domineret af had, hævn og mangel på tro?

I romanen udfordres megen af den vanetænkning, vi er udstyret med, og den giver anledning til refleksion."

Læs hele anmeldelsen her


(4 stjerner) Dagbladenes Bureau:

"Forfatteren har skabt ham som en slags syntese af de unge “skolemordere”, verden har set de senere år; hvem husker ikke eksempelvis tragedien på Columbine. Charles bliver således indbegrebet af disse mordere, og det lykkes virkelig forfatteren at skabe en troværdig karakter.

Romanen tager på en barsk måde og i et plausibelt råt ungdomssprog vigtige eksistentielle problemer til debat: had, tilgivelse eller hævn, tro eller nihilisme, men især empatiens afgørende betydning.

Søren Poder udfordrer med sin roman normaliteten, den nemme og trygge livsfortolkning, og det gør han godt."

Læs hele anmeldelsen som PDF her


(giver ikke karakterBookeater:

"Bogen er utrolig godt skrevet, og til tider helt uhyggelig. De tanker, Charles har, er så dystre og forskruede, og man undrer sig over, at ingen lægger mærke til det og gør noget ved det.

Det var faktisk helt forfærdeligt at læse, hvordan han nærmest drømte om at dræbe sine forældre."

Læs hele anmeldelsen her


(giver ikke karakterMy Daily Book Denmark:

"Dette er en ret skræmmende ungdomsbog."

Læs hele anmeldelsen her


(giver ikke karakterLittuna.nu:

"Af og til må man læne sig tilbage og tage en pause for lige at bearbejde, hvad man faktisk har læst.

Sidste Skoledag er en hård fortælling om hverdagen i en svær tilstand, ensomhed og grænseløse tanker, der ikke kan blokeres. Den formår især at vise, hvor svært det er at stå tilbage som et helt menneske, når livet virker til kun at ville pille dig fra hinanden.

Sidste Skoledag tilbyder en indgang til tankerne hos en person, der gør det mest utænkelige, og behandler spørgsmålet: Hvordan kommer man så langt ud, at den sidste udvej er den nok mest ultimative af alle?"

Læs hele anmeldelsen her


Køb "Sidste skoledag"

(Opdateret 9/3 2022 (affiliate links) med forbehold for prisændringer og udgåede varer. Fragt og evt. medlemstilbud ikke medregnet)

Køb direkte hos mig

Alle mine bøger kan også købes direkte hos mig, og hvis du gerne vil have en hilsen og/eller min signatur i bogen, så sørger jeg selvfølgelig også for det. Kontakt mig her, for at høre nærmere (du får naturligvis rabat, hvis du køber mere end én bog).